petak, 24. lipnja 2016.

U očekivanju Tour-a 2016

Kako nam se približava 103. Tour de France eto povoda da se objavi kartak osvrt i par fotografija sa zadnjeg dana prošlogodišnjeg Tour-a (naravno iz Pariza). Odlaskom u Pariz nastavili smo niz odlazaka na neki od Grand Tour utrka. Premda smo prisustvovali samo jednom danu utrke; biti u Parizu i doživjeti sam završetak 3 360 km duge utrke bio je poseban doživljaj .... ili ipak nije?
Osobno, želja mi je bila jednog dana doći u Pariz na zadnji dan Toura i doživjeti kako šareni peloton 10 puta prolazi na pola metra od tebe brzinom od 50km/h. I sve je to super i na kraju krajeva ispunio mi se san, ali ...


Postoji nešto što mi je pokvarilo cjelokupni dojam – osiguranje, ograde, prepreke, policajci i sve ostalo okolo pariškog kruga. Pošto se vozi 10 krugova očekivao sam da ću svoju poziciju gledanja utrke mijenjati u par navrata, ali to praktički nije bilo izvedivo. Doći sa jednog mjesta na drugo bilo je pravi podvig. Tako da smo (više igrom slučaja nego volje) Adam i ja završili u ulici Rivoli, a Marijana i Vida na Champs-Elysées-u. Više-manje očekivano etapu osvaja Greipel ispred ostalih vrsnih sprintera, a za ukupnog pobjednika Toura već se znalo i prije Pariza. Naravno to je Froomy (Team Sky) kojemu je to drugi osvojen Tour, prvi je osvojio 2013. godine.

Po završetku utrke očekivao sam da ćemo moći doći ispred bine gdje se proglašava pobjednik i dijele ostale nagrade, ali to nije bilo moguće. Samo VIP gosti i oni sa plaćenim ulaznicama imali su privilegij biti u toj „zabranjenoj zoni“ za obične smrtnike. Eto, ipak sam uspio iza ograde sa nekih 300 m uslikati Froomy-eva leđa.

Na kraju mogu usporediti gledanje toura u alpama (2013.) i ovo u Parizu – NEusporedivo!

I ove godine Froomy je najveći favorit za osvajanje žute majice. Jedino što mu ne ide u prilog je što utrci neće prisustvovati nitko iz našeg kluba. ;-)

FOTO ALBUM